Galápagosöarnas vilda skönhet och unika djurarter!

En resa till Galápagos är en unik upplevelse för naturentusiaster och alla andra som vill uppleva fantastisk natur och lokalbefolkningens traditionsrika kultur.

Galápagosöarnas vilda skönhet och unika ekologi gör ögruppen till det perfekta resmålet för en expeditionskryssning. Se jättesköldpaddor, havsleguaner och andra typiska djur på Galápagosöarna.

Det vanligaste och bästa sättet att resa runt i Galápagosöarna är på en kryssning.

 

Galápagosöarna (stavningen Galapagosöarna förekommer också) är en ögrupp, som hör till Ecuador. De 19 öarna är belägna i Stilla havet ungefär 1 000 kilometer väster om Ecuadors fastland. Ögruppen omfattar 18 större öar (över 1 km² där Darwinön är den minsta) och cirka 100 mindre öar. Ögruppen är också Galápagosprovinsen som en egen provins bland Ecuadors provinser. Ekvatorn går över den största ön, Isabela. Galápagosöarna är kända för det stora antalet endemiska arter som finns här och även för Charles Darwins forskning som resulterade i hans teori om naturligt urval.

Galápagosöarna blev nationalpark 1959, vilket innebar att 97,5 % av öarnas landyta skyddades. Då fanns tre bosättningar där med sammanlagt omkring 1 500 invånare. På 1980-talet hade antalet invånare ökat till mer än 15 000. 1986 blev det omgivande havet ett marint naturreservat. Unesco hade redan 1978 tagit med Galápagosöarnas landområde på sin världsarvslista och 2001 inkluderades även det marina reservatet. Endast fem av öarna är bebodda.

Blåfotad sula – Definitivt en av de mest spännande fåglarna på Galapagosöarna

Kryssning bland Galápagosöarna

Att få utforska Galápagos är en helt fantastisk upplevelse så ta chansen om du får den! Det vanligaste och bästa sättet att resa runt i Galápagosöarna är på en kryssning. Man sover på båten och gör normalt två större utflykter per dag, från att gå iland vid en hamn till att landsättas på en öde strand med gummibåt.

På en kryssning mellan öarna du kommer du riktigt nära Galápagosöarnas magiska natur och djurliv både över och under havsytan. Gläd dig åt att med egna ögon få se enorma galápagossköldpaddor, drakliknande havs- och landleguaner, lekfulla sjölejon, blåfotade sulor och många fler.

Unika djurarter

Eftersom Galápagosöarna ligger så isolerat finns där många djurarter som bara lever på just dessa öar. Djur som bara finns på en plats kallas för endemer. De ryggradsdjur som främst finns på Galápagos är kräldjur och fåglar.

Både havssköldpaddor och den speciella Galápagossköldpaddan finns här.

Galápagossköldpadda

Dessa stora reptiler finns i det vilda på de stora öarna och är en symbol för Galapágosöarna.

Galápagospingvinerna är relativt små och de enda pingviner som lever i det vilda norr om ekvatorn.

Galápagospingvin

Galápagospingvinerna är relativt små och de enda pingviner som lever i det vilda norr om ekvatorn. Även på Galápagos lever dock de flesta söder om ekvatorn.

Galápagosalbatross. Dessa stora fåglar är 80 till 90 cm långa och har ett vingspan på upp till 2,5 meter.

Galápagosalbatross

Dessa stora fåglar är 80 till 90 cm långa och har ett vingspan på upp till 2,5 meter.

Havssköldpadda

Till skillnad från Galápagossköldpaddorna lever de här i havet. Endast honorna tar sig ibland i land för att lägga ägg.

 

 

Blåfotad sula - Definitivt en av de mest spännande fåglarna på Galapagosöarna
Blåfotad sula - Definitivt en av de mest spännande fåglarna på Galapagosöarna

Blåfotad sula (blue-footed booby)

Definitivt en av de mest spännande fåglarna på Galápagosöarna. Deras stora blåa fötter är till för att imponera på partnern.

Mobila Hem Service i Mälardalen - Gasolprovtryckning
Galápagosöarna. Större fregattfågel.
Fregattfågel - fågelvärldens mästerglidare med ett vingspann på mer än två meter.

Större fregattfågel

Fregattfågeln är fågelvärldens mästerglidare. Fregattfåglar är något av särlingar bland fåglar som lever till havs. De har ingen simhud mellan tårna och deras fjäderdräkt är inte vattenavvisande som andra sjöfåglars. Därför landar de högst ogärna på vattnet. De glider med hjälp av det stora vingspannet på mer än två meter och stjäl ofta mat från andra fåglar i luften. De är även kända för deras röda framdel som hanarna blåser upp för att imponera på honorna.

Mobila Hem Service i Mälardalen - gammalt batteri

Galápagosöarna

Santa Cruz

Santa Cruz är huvudön och här ligger Puerto Ayora som är staden med flest invånare (drygt 10 000) på Galapagos. Precis norr om ön, på Baltra, ligger flygplatsen Seymour (GPS) som de allra flesta flyger till när de ska till Galapagos.

San Cristobal, Galápagosöarna

San Cristobal, Galápagosöarna

San Cristobal

På San Cristobal ligger öarnas andra flygplats. Det kan finnas en poäng i att flyga till och från olika öar och ta en kryssning som t.ex. startar på San Cristobal och slutar på Santa Cruz.

Suárez Point på ön Española, Galápagosöarna.

Suárez Point på ön Española, Galápagosöarna.

Española

En av Galapagos äldsta öar, ungefär fyra miljoner år gammal. En torr ö som också är väldigt platt. Här finns besöksplatserna Suárez Point och Gardner Bay.

Floreana

Florena är en liten ö i söder med en topp på 640 meter. I närheten av Floreana finns också Devil’s Crown som är en av de bästa platserna på Galapagos att snorkla på. Vid Cormorant Point kan man på delar av året få se flamingos i lagunen.

Santa Fé

En liten ö som ligger nära Santa Cruz och ingår därför ofta i de kryssningar som kommer söderifrån. Ön har två kortare hikingleder och här får man se många landiguanas och stora kaktusar.

Isabela

Isabela är Galapagos största ö med sina 4640 km². Det finns det möjlighet att åka båttaxi från Puerto Ayora till Puerto Villamil. Det anordnas utflykter till öns stora vulkan, Sierra Negra, som var aktiv senast 2005. Här finns fina vyer, åtminstone om dimman håller sig borta, och olikfärgad lava att titta på.

Fernandina

Fernandina ligger längst i väster och är en ö som domineras av lava eftersom vulkanen fortfarande är aktiv. Det är Galapagos yngsta ö och i storlek är den tredje störst. Öns största turistattraktion är Galapagosskarven (flightless cormorant) som är en fågel som inte kan flyga.

Santiago

Santiago ligger nära Santa Cruz, i nordväst. Känd för sitt vackra landskap och branta väggar där fåglar häckar. Här kan du framförallt se sjölejon, flamingos och Galapagoshöken.

Wolf och Darwin

Två väldigt små öar långt i nordväst och är inte tillgängliga för landbesök. Öarna är dock öppna för dykare.

Marchena, Pinta och Genovesa

På Genovesa finns många intressanta fåglar att beskåda, bl.a. rödfotad sula (red-footed boobie) och fregattfåglar (frigate birds).

Fler resor:

Stor guide: Här kan du hyra husbilar i Sverige

Här hittar du enkelt företag som hyr ut husbilar i Sverige.

Slopade covidtester ska locka turister till Thailand

Från och med 1 april ställer Thailand inte längre krav på att den som reser in i landet ska kunna visa upp ett negativt test för covid-19 före avresan från hemlandet

De vackraste stränderna i Europa

Världen är full av fantastiska stränder, där du kan gräva ner tårna i mjuk sand medan du lyssnar till det magiska ljudet av vågskvalp. Breda eller smala, gyllene eller kritvita – de finns i otaliga varianter. Här presenterar vi några av europas vackraste stränder.

Tillbringa en natt i ett sovrum under vattnet på Manta Resort, Pemba island i Tanzania!

Bo under vattenytan och njut av det fantastiska magiska undervattenlivet på Pemba island, Manta Resort, Tanzania
utanför Afrikas östkust!

Äventyr i Amazonas och Rio de Janeiro

Vårt hotell ligger precis på Copacabana i Rio de Janeiro och man får nästan nypa sig i armen för att förstå att vi faktiskt är här på denna omtalade och välkända strand.

Innsbruck – Alpernas huvudstad

Innsbruck – Alpernas huvudstad

Det är lätt att förstå varför Innsbruck kallas ”Alpernas huvudstad”. Den ligger 574 meter över havet och har en rik historia och är en av världens stiligaste städer.

Världens vackraste vattenfall!

Världens vackraste vattenfall!

Få saker exemplifierar naturens skönhet och kraft så dramatiskt som majestätiska vattenfall. Synen av massor av vatten som rinner ut över kanten av en klippa eller forsar över klippor lyckas alltid att imponera oss.

Korinthkanalen

Korinthkanalen

Korinthkanalen, eller Korintiska kanalen, är en viktig sjötransportled genom Korintiska näset i Grekland. Genom att förbinda Korintiska viken och Saroniska bukten kan vägen för en båt förkortas med upp till 185 sjömil (ca 340 km).

De vackraste stränderna i Europa

De vackraste stränderna i Europa

Världen är full av fantastiska stränder, där du kan gräva ner tårna i mjuk sand medan du lyssnar till det magiska ljudet av vågskvalp. Breda eller smala, gyllene eller kritvita – de finns i otaliga varianter. Här presenterar vi några av europas vackraste stränder.

Pin It on Pinterest

Share This

Dela!

Dela inlägget med dina vänner!