Gravelbike: ett cykeläventyr genom Blekinge, Småland & Skåne

Texttavlor med citat och ordspråk - www.posters4u.se

Denna 3-dagars cykelresa med mountainbike som arrangeras av Pathfinder tar oss från Olofström i Blekinge, via det småländska glasriket in i Åsnens nationalpark i Kronoberg och sedan tillbaka till Olofström genom de vackra skogarna i nordöstra Skåne.

Vi cyklar genom allt från lövskog till barrskog, mestadels på vackra grusvägar och stigar, men även en del på mindre, slingrande asfaltsvägar. Under turen passerar vi många små pittoreska byar, gårdar och ett antal historiska platser där vi ibland stannar till och tar del av historiens vingslag. Ett givet stopp är på det berömda glasbruket i Boda där vi får en inblick i glasblåseriets ädla konst. Till stora delar cyklar vi genom ett sjörike och tar kanske ett härligt dopp i någon utav de många vackra skogstjärnar längs vår väg.

 

Vi cyklar mestadels på små grusvägar
Ett givet stopp är på det berömda glasbruket i Boda där vi får en inblick i glasblåseriets ädla konst.

Gravelbike - ett cykeläventyr genom Blekinge, Småland & Skåne

Vi tar en och annan paus för att njuta.

Turen riktar sig till flitiga motionärer som uppskattar långa dagar i sadeln. Terrängen är generellt sett lättcyklad, typ grusvägar och vi rekommenderar en gravelbike för ändamålet, men en lättare XC MTB funkar också, så länge man kan hålla ca. 22 km/h i snitt. Varje dag tillryggalägger vi ≈12 mil och klättrar ≈900 meter.

Stundtals förekommer rena stigsträckor men det är inte fråga om någon bökig, teknisk cykling. Ibland trampar vi asfalt för att sammanbinda olika system eller ta oss igenom samhällen och det är klart att vi kommer att få dela vägarna med ett och annat fordon. Rutten har dock skapats utifrån ambitionen att för det mesta ha vägen helt för oss själva, samtidigt som vi får chans att uppleva intressanta platser, sevärdheter, god mat och mysiga övernattningsställen.

Vi passerar många sjöar, morgon, lunch och kvällsdopp är nära till hands
Turen är vald med omsorg

På cykeläventyr...

…genom bokskogens skira grönska

Resan dag för dag

Dag 1 – Olofström – Emmaboda

Vi startar i Olofström och cyklar via astroblemsjön (kratersjö) Mitt emot ett vildmarkscafé där vi äter lunch. Vi fortsätter i nordostlig riktning genom vackra skogar och förbi ett antal sjöar innan vi stannar för kvällen en bit utanför Emmaboda. Vad sägs om ett kvällsdopp följt utav middag och kanske en god dryck kring elden innan vi kryper till kojs på vårt vandrarhem.

Dag 2 – Emmaboda – Ingelstad

Efter en god frukost på vandrarhemmet startar vi dagens tur. Den bjuder på allt från svensk kulturhistoria, kristallglas och älgar till en flygbas samt lite utmanande äventyrscykling längs sjön Rottnen, innan vi stannar för kvällen i Ingelstad. Fantastiska grusvägar varvat med kurviga asfaltsvägar och diverse stigar i vacker sydsvensk skogsmiljö. Middag på pensionatet och lite samkväm för de som vill. Kvällsdoppet lockar!

Naturnära
På spaning efter den väg som flytt

Service

Du behöver bara ta med dig det du behöver under dagen.

All packning och utrustning som man inte vill ha med sig på cykeln, transporteras i vårt ’mothership’, alltså vår minibuss med släp!

Dag 3 – Ingelstad – Olofström

 Efter frukosten påbörjar vi denna avslutande dag, där vi bland annat cyklar genom unika Åsnens Nationalpark och in i nordöstra Skåne, innan vi vänder söderut tillbaka mot Olofström. Mil efter mil av vackra grusvägar utlovas. För de som vill avslutar vi med en välförtjänt middag i Olofström innan vi säger adjö och förhoppningsvis på återseende.

En gravelbike är bästa cykelvalet
Ett givet stopp är på det berömda glasbruket i Boda där vi får en inblick i glasblåseriets ädla konst.
Ögongodis i glasriket
På spaning efter den väg som flytt
Naturnära
Matstoppen är valda med omsorg
Lite lokalt energitillskott
Klassisk fika
Ibland går vi igenom beteshagar
Vi cyklar genom glasriket
Ögongodis i glasriket
På spaning efter den väg som flytt
Naturnära
Matstoppen är valda med omsorg
Lite lokalt energitillskott
Klassisk fika
Ibland går vi igenom beteshagar
PlayPause
previous arrow
next arrow
Vi cyklar genom glasriket
Vi cyklar genom glasriket
Ögongodis i glasriket
Ögongodis i glasriket
På spaning efter den väg som flytt
På spaning efter den väg som flytt
Naturnära
Naturnära
Matstoppen är valda med omsorg
Matstoppen är valda med omsorg
Lite lokalt energitillskott
Lite lokalt energitillskott
Klassisk fika
Klassisk fika
Ibland går vi igenom beteshagar
Ibland går vi igenom beteshagar
previous arrow
next arrow

Bra att veta

Start- och slutpunkt för resan är samhället Olofström i Blekinge. Antingen tar ni er dit med egen bil och då ingår gratis parkering, exakt mötesplats skickas i god tid innan avresa. Eller så kan vi hämta upp er, ert bagage samt cykel i centrala Malmö. Vi har anpassad cykelkärra för monterade cyklar. Vi har inga givna mötestider på förhand och det måste självklart samordnas, så boka inga anslutningar innan ni konsulterat oss. Ställ dock in er på tidig morgon.

Guide

Turen har skapats av vår samarbetspartner Attila Tamas som driver cykelföretagen yolovelo.com samt mtbcycletours.com.

Attila kommer även att guida resan och har tillbringat åtskilliga timmar i sadeln för att skapa en innehållsrik och spännande rutt. Han har full koll på vart man får cykla eller inte och har träffat avtal med markägare där det behövs.

Längs turen passerar ni vackra slott, rika kulturhistoriska miljöer, levande hantverksindustrier samt mysiga matställen.

Tanken är att ni ska få en variations- och innehållsrik tur och det enda ni behöver göra är att cykla, äta och sova samt njuta av det som svischar förbi. Vill ni cykla lite på egen hand finns det möjlighet att stundtals köra både före och efter gruppen. Guiden kommer ge tydliga instruktioner för att få detta att fungera. Attila är en ytterst kompetent cykelguide och kommer se till att alla trivs.

Supportbil

Under turen kommer vi aldrig vara långt bort från vår supportbil, det är en stor fördel/trygghhet om något skulle hända med dig eller din cykel. All utrustning du inte behöver under dagen transporteras och du kan ta med det du behöver för att känna dig trygg och bekväm. Supportbilen gör också att vi kan dyka upp med energitillskott långt ute i obygden.

Terräng och cykelval

Vi kommer mestadels cykla på mindre grusvägar, promenadvägar, traktorvägar men ibland även på flowiga stigar. Några kortare partier är rejält branta och du får vara beredd på att pusha upp eller leda cykeln ned, men det är endast på ett fåtal ställen och adderar till äventyret. Det går heller inte att undvika vissa sträckor på asfalt, men trafiken är rätt lugn och städad.

Det optimala cykelvalet enligt oss är en gravelbike med 45 mm däck. Vi diskriminerar dock ingen och det funkar även bra med en lättare XC-mtb eller någon form av hybrid. Så länge du kan hålla ett snitt på 22-24 km/h under 5-6 timmar per dag, är valet ditt. Tänk dock på att rutten innehåller vissa stigssektioner och lite mer krävande terräng, så cykeln måste klara av lite tuffare partier.

Ta med alla reservdelar som är unika för din cykel, och kan tänkas bli nödvändiga under turen. Det finns cykelaffärer längs vägen men det är inte säkert att de har specialdelar i lager.

I och med att vi har en supportbil behöver du inte tänka på utrymme. Innan avresa kommer du även få en packlista där vi mer noggrant specar vad vi förväntar oss att du tar med dig.

Boende och mat

Vi bor på enklare vandrarhem och pensionat med en “cykelvänlig” attityd. De ligger fint och ger oss allt vi behöver. Bra sängar, varma duschar och möjlighet till cykeltvätt och säker förvaring. Priset är baserat på del i dubbelrum, enkelrum är dock möjligt att få mot tillägg.

I resan ingår frukost som vi äter på vandrarhemmet och pensionatet. Lunch äter vi längs vägen och middagar på eller i närheten av boendeanläggningarna. Vi har försökt välja matställen som har ett hyfsat rikt utbud och framför allt god mat, så att det ska kunna passa så många smaker och matpreferenser som möjligt.

Resefakta

Reslängd: 3 dagar

Gruppstorlek: Min 4, max 12 personer

Gradering: 1C

 

I resans pris ingår:

  • Erfaren, lokal cykelguide
  • Tre dagars guidad cykling (360 km, 2600 höjdmeter)
  • En natt på Emmaboda vandrarhem med frukost, del dubbelrum. (Enkelrum kan bokas mot tillägg)
  • En natt på Ingelstads pensionat med frukost, del i dubbelrum. (Enkelrum kan bokas mot tillägg)
  • Supportbil för bagagetransport samt för backup under hela turen
  • Tvätt och mek-utrustning för cyklarna
  • Energidrycker samt snacks
  • Transfer från Malmö flygplats alt central till Olofström inkl cykel t/r.
  • Gratis bilparkering

Pathfinder Logo - pathfindertravels.se

Resan arrangeras av Pathfinder Travels
Hemsida: www.pathfindertravels.se

Mobila Hem Service i Mälardalen - Spislågor

Fler resor:

De bästa och mest unika Airbnbs i Europa

De bästa och mest unika Airbnbs i Europa. Från små glashus med fantastisk utsikt, enorma villor till strandhyddor, det här är de coolaste Airbnbs i Europa.

Slopade covidtester ska locka turister till Thailand

Från och med 1 april ställer Thailand inte längre krav på att den som reser in i landet ska kunna visa upp ett negativt test för covid-19 före avresan från hemlandet

Skitouringvecka i Kaitumjaure & Kebnekaisemassiven

Söker du en vildmarksupplevelse och en känsla av rymd och avskildhet i kombination med grym skidåkning? Häng med Pathfinder till väglöst land under ledning av bergsguiden Krister Jonsson.

Mitt möte med de dimhöljda bergens gorillor i Rwanda

Jag fick möjlighet att få ett av få tillstånd att bestiga de dimhöljda bergen i Rwanda och se bergsgorillor på nära håll. Så oerhört magiskt att vara mitt ibland dessa djur i deras naturliga miljö.

Vinresa i Toscana, Italien

Denna vinresa för oss genom några av de viktigaste vindistrikten i Toscana. Vi kombinerar vinprovningarna med att smaka de bästa delikatesserna

Världens vackraste vattenfall!

Världens vackraste vattenfall!

Få saker exemplifierar naturens skönhet och kraft så dramatiskt som majestätiska vattenfall. Synen av massor av vatten som rinner ut över kanten av en klippa eller forsar över klippor lyckas alltid att imponera oss.

Korinthkanalen

Korinthkanalen

Korinthkanalen, eller Korintiska kanalen, är en viktig sjötransportled genom Korintiska näset i Grekland. Genom att förbinda Korintiska viken och Saroniska bukten kan vägen för en båt förkortas med upp till 185 sjömil (ca 340 km).

De vackraste stränderna i Europa

De vackraste stränderna i Europa

Världen är full av fantastiska stränder, där du kan gräva ner tårna i mjuk sand medan du lyssnar till det magiska ljudet av vågskvalp. Breda eller smala, gyllene eller kritvita – de finns i otaliga varianter. Här presenterar vi några av europas vackraste stränder.

Pin It on Pinterest

Share This

Dela!

Dela inlägget med dina vänner!