Korinthkanalen

Korinthkanalen genom Korintiska näset
Korinthkanalen, eller Korintiska kanalen, är en viktig sjötransportled genom Korintiska näset i Grekland.

Genom att förbinda Korintiska viken och Saroniska bukten kan vägen för en båt förkortas med upp till 185 sjömil (ca 340 km).

Korinthkanalen konstruerades 1882–1893. Den är 6 346 m lång, har ett djup på 7,5–8 m och bredden anges vara 24,6 m vid vattenytan och 21,3 m vid botten. Kanalen karaktäriseras av sina näst intill lodräta väggar på upp till 87 meter. Noterbart för kanalen är också att den i båda ändar har en ovanlig konstruktion med sänkbroar.

Ett försök att gräva en kanal här gjordes redan år 67 av kejsar Nero, men brist på kapital och Neros död strax därefter gjorde att projektet avbröts. Långt tidigare, år 602 f.Kr. hade Periander av Korinth en idé att gräva en kanal, men gav upp detta till förmån för en transportled över land för skeppslaster och även mindre båtar.

Fler resor:

Stor guide: Här kan du hyra husbilar i Sverige

Här hittar du enkelt företag som hyr ut husbilar i Sverige.

Mitt möte med de dimhöljda bergens gorillor i Rwanda

Jag fick möjlighet att få ett av få tillstånd att bestiga de dimhöljda bergen i Rwanda och se bergsgorillor på nära håll. Så oerhört magiskt att vara mitt ibland dessa djur i deras naturliga miljö.

Historisk Whiskyresa i Skottlands Highlands

En resa med whisky och historiska platser i Skottland. Vi besöker bland annat Edinburgh, Stirling med William Wallace monumentet, Doune Castle och fler platser i högländerna. Och whiskydestillerier som Glengoyne och Edradour.

Vandringsresa i otroligt vackra Cinque Terre Italien

Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola, Riomaggiore heter fem små byar längs Medelhavet förmodligen de mest fotograferade motiven i Ligurien.

Icehotel – ett hotell skapat helt och hållet av snö och is från Torne älv

Ishotellet i Jukkasjärvi.
Ishotellet grundades år 1989 och då lades grunden för den originella och världsunika uppfinningen till dagens Icehotel: ett hotell
skapat helt och hållet av snö och is från Torne älv.

Innsbruck – Alpernas huvudstad

Innsbruck – Alpernas huvudstad

Det är lätt att förstå varför Innsbruck kallas ”Alpernas huvudstad”. Den ligger 574 meter över havet och har en rik historia och är en av världens stiligaste städer.

Världens vackraste vattenfall!

Världens vackraste vattenfall!

Få saker exemplifierar naturens skönhet och kraft så dramatiskt som majestätiska vattenfall. Synen av massor av vatten som rinner ut över kanten av en klippa eller forsar över klippor lyckas alltid att imponera oss.

De vackraste stränderna i Europa

De vackraste stränderna i Europa

Världen är full av fantastiska stränder, där du kan gräva ner tårna i mjuk sand medan du lyssnar till det magiska ljudet av vågskvalp. Breda eller smala, gyllene eller kritvita – de finns i otaliga varianter. Här presenterar vi några av europas vackraste stränder.

Pin It on Pinterest

Share This

Dela!

Dela inlägget med dina vänner!