Korinthkanalen

Korinthkanalen genom Korintiska näset
Korinthkanalen, eller Korintiska kanalen, är en viktig sjötransportled genom Korintiska näset i Grekland.

Genom att förbinda Korintiska viken och Saroniska bukten kan vägen för en båt förkortas med upp till 185 sjömil (ca 340 km).

Korinthkanalen konstruerades 1882–1893. Den är 6 346 m lång, har ett djup på 7,5–8 m och bredden anges vara 24,6 m vid vattenytan och 21,3 m vid botten. Kanalen karaktäriseras av sina näst intill lodräta väggar på upp till 87 meter. Noterbart för kanalen är också att den i båda ändar har en ovanlig konstruktion med sänkbroar.

Ett försök att gräva en kanal här gjordes redan år 67 av kejsar Nero, men brist på kapital och Neros död strax därefter gjorde att projektet avbröts. Långt tidigare, år 602 f.Kr. hade Periander av Korinth en idé att gräva en kanal, men gav upp detta till förmån för en transportled över land för skeppslaster och även mindre båtar.

Fler resor:

Historisk Whiskyresa i Skottlands Highlands

En resa med whisky och historiska platser i Skottland. Vi besöker bland annat Edinburgh, Stirling med William Wallace monumentet, Doune Castle och fler platser i högländerna. Och whiskydestillerier som Glengoyne och Edradour.

Slopade covidtester ska locka turister till Thailand

Från och med 1 april ställer Thailand inte längre krav på att den som reser in i landet ska kunna visa upp ett negativt test för covid-19 före avresan från hemlandet

Stor guide: Här kan du hyra husbilar i Sverige

Här hittar du enkelt företag som hyr ut husbilar i Sverige.

Romantik och fantastiskt vackra vyer i Santorini – kan det vara den försvunna ön Atlantis?

Santorini har garanterat funnits i dina drömmar långt innan du ens har varit här… De vitkalkade husen som svävar mer än 300 meter över havet och den oemotståndliga solnedgången. Hit reser du för att vårda själen och vila blicken på vackra vyer. Är ni två är det få platser som är bättre för kärlekslivet.

UD slopar global reseavrådan. Fritt fram att resa igen från 1 oktober.

UD slopar global reseavrådan. Fritt fram att resa igen från 1 oktober. I vissa länder råder fortfarande inreseförbud för utländska resenärer.

Världens vackraste vattenfall!

Världens vackraste vattenfall!

Få saker exemplifierar naturens skönhet och kraft så dramatiskt som majestätiska vattenfall. Synen av massor av vatten som rinner ut över kanten av en klippa eller forsar över klippor lyckas alltid att imponera oss.

De vackraste stränderna i Europa

De vackraste stränderna i Europa

Världen är full av fantastiska stränder, där du kan gräva ner tårna i mjuk sand medan du lyssnar till det magiska ljudet av vågskvalp. Breda eller smala, gyllene eller kritvita – de finns i otaliga varianter. Här presenterar vi några av europas vackraste stränder.

Pin It on Pinterest

Share This

Dela!

Dela inlägget med dina vänner!