Roadtrip i Kalifornien

Under 14 dagar åker vi runt med hyrbil i Kalifornien. Vi besöker bland annat Los Angeles, San Diego, San Francisco,  Napa Valley och Yosemite National Park.

Vi landar i Los Angeles efter en kortare resa än normalt, för i år så går det direktflyg mellan Stockholm och Los Angeles för första gången någonsin. Vi tar oss till biluthyraren och får tillgång till en stor SUV som vi kommer att ha stor glädje av under våra 14 dagar i Kalifornien.

Highway, Los Angeles

Först bilar vi ner till södra Los Angeles förbi Anaheim till Irwing där vi ska bo ett par nätter hos goda vänner. Under vår vistelse passar vi på att åka ut till Laguna Beach, en av Los Angeles mest berömda stränder. Laguna Beach är förutom en mysig strand även ett litet samhälle med kullerstensgator, restauranger och butiker och har cirka 25.000 innevånare som bor där permanent.

MinDrömresa - Hitta eller dela din drömresa!

Calle

Jag har varit reseledare i nästan samtliga världsdelar och gillar att dela med mig av mina egna drömresor. 

Laguna Beach

Laguna Beach är förutom en mysig strand även ett litet samhälle med kullerstensgator, restauranger och butiker

Här njuter vi av bad, sol och lite roliga vattensporter. Vi passar på att både vindsurfa och åka vattenskoter, något vi aldrig gjort förut.

Den svenske författaren Vilhelm Moberg bodde i Laguna Beach under tiden han skrev Sista brevet till Sverige, den sista delen av Utvandrarserien, och Din stund på jorden, där också miljön i Laguna Beach återges.

Laguna Beach

En av dagarna åker vi söderut i ett par timmar till den riktigt charmiga staden San Diego. Här finns så mycket att se och göra. Bland annat besöker vi SeaWorld och San Diego Zoo i Balboa Park som ligger mitt i staden och räknas som ett av världen bästa Zoo. Efter ett par roliga timmar kan vi bara instämma.

I San Diego blandas gammalt med nytt och många huskvarter i downtown är restaurerade och renoverade med omsorg i gammal stil. Här finns många restauranger och butiker för konstnärer och surfare.

San Diegos Fisherman’s Wharf heter Sea Port Village och ligger i centrum vid småbåtshamnen.

San Diego var förr en av marinens största hamnar. Idag finns bland annat hangarfartyget USS Midway som intressant museum.

Vi besöker även Mission Bay och La Jolla. Americas Finest är vad San Diego kallar sig själv och efter ett besök i staden är man nog benägen att hålla med.

Omröstning: Vart går din drömresa?

Var med i vår omröstning om det populäraste resmålet.

Galleri – San Diego

San Diego var förr en av marinens största hamnar.
Hangarfartyg i San Diegos hamn.
Seaport Village i San Diego
San Diego Seaworld
Solnedgång vid San Diegos klippor
Flamingor på San Diego Zoo
San Diegos Skyline från hamnen
San Diego var förr en av marinens största hamnar.
Hangarfartyg i San Diegos hamn.
Seaport Village i San Diego
San Diego Seaworld
Solnedgång vid San Diegos klippor
Flamingor på San Diego Zoo
San Diegos Skyline från hamnen
PlayPause
previous arrow
next arrow
San Diego var förr en av marinens största hamnar.
San Diego var förr en av marinens största hamnar.
Hangarfartyg i San Diegos hamn.
Hangarfartyg i San Diegos hamn.
Seaport Village i San Diego
Seaport Village i San Diego
San Diego Seaworld
San Diego Seaworld
Solnedgång vid San Diegos klippor
Solnedgång vid San Diegos klippor
Flamingor på San Diego Zoo
Flamingor på San Diego Zoo
San Diegos Skyline från hamnen
San Diegos Skyline från hamnen
previous arrow
next arrow

Yosemite National Park

Half Dome – kanske den mest kända symbolen för Yosemite

Efter ett par dagar i Los Angeles åker vi mot vårt nästa mål – en roadtrip i Kalifornien – mot Yosemite National Park där vi övernattar strax utanför. Nästa morgon löser vi ett pass för att åka in i parken.

Yosemite är en av de mest besökta nationalparkerna i USA och grundades år 1890. Yosemite räknas som USA:s 3:e äldsta nationalpark. Parken är mest känd för sina vattenfall och bergsformationer av granit, men där finns även glaciärer, djupa dalar, vidsträckta ängar, uråldriga sequoiaträd och stora områden av vildmark.

Det är sagolikt vackert vart man än ser och hissnade höga berg som tornar upp sig framför oss. Här i parken kan man även campa och vi stöter på vildhundar som gör oss lite rädda under vår färd.

Några av vattenfallen som vi passerar är Yosemite Falls, Sentinel Falls och Bridalveil Falls. Vad gäller klippformationer så är Half Dome kanske den mest kända symbolen för Yosemite. El Capitan är en av världens mäktigaste granitklippor och reser sig drygt 900 meter mer eller mindre lodrätt, helt ofattbart att se i verkligheten.

Sentinel Rock och Glacier Point är andra mäktiga sevärdheter. I parken finns också gigantiska träd, Sequoia och Redwood. I södra delen som vi passerat finns Mariposa Grove med många jätteträd. I Yosemite finns många vackra vandringsleder och en hel del våghalsade bergsklättrare, hur de ens törs förstår vi inte riktigt.

Yosemite National Park
Yosemite National Park
Yosemite National Park

Napa och Sonoma Valley

Vi besöker vingårdar i Napa och Sonoma Valley – de berömda vindistrikten i Kalifornien

Efter en heldag i Yosemite fortsätter vi mot Napa Valley och Sonoma Valley de berömda vindistrikten i Kalifornien. Här är det väldigt vackert med alla vingårdar längs hundratals kullar och dalar.

Man kan åka ett vintåg för provsmakning som utgår från Napa, men vi bestämmer oss för att besöka Castello di Amorosa en vingård i 1200-tals stil med italienskinspirerade viner. Trots att slottet ser gammalt ut får vi höra att det faktiskt öppnades så sent som 2007 efter 15 års byggande. Otroligt gott vin var det.

Vingård i Napa Valley
Castello di Amorosa

San Francisco

Fishermans Wharf i San Francisco med Alcatraz i bakgrunden.

San Francisco blir vårt nästa stopp efter att ha åkt över den mäktiga Golden Gate bron. Vi åker genast ner mot Fishermans Wharf och sätter oss och njuter av folklivet med en god kopp kaffe.

Härifrån ser vi ut mot det berömda Alcatraz – USA:s rymningssäkraste fängelse. Inga fångar skulle kunna ta sig därifrån men trots detta gjordes flera rymningsförsök. Dock lyckades troligtvis ingen med detta.

Lombard Street i San Francisco
Efter ett par timmars promenad och shopping sätter vi oss i bilen och åker runt i San Francisco.

Det är så häftigt med alla höga branter precis som man sett i filmer.

Självklart åker vi nerför Lombard Street, världens brantaste krokigaste gata och det riktigt ilar i magen när vi försiktigt tar oss ner.

Fishermans Wharf i San Francisco.
Golden Gate bron, San Francisco

Highway 1

Den dramatiska kustremsan mellan San Franscisco och Los Angeles

Så då bär det av mot vårt nästa mål på resan – Highway 1  – den dramatiska kustremsan mellan San Franscisco och Los Angeles – en väldigt lång resa, längre än man kan tro.

Att åka nonstop tar ca 14 timmar, men vi tänker ta det lite lugnare och njuta av de fantastiskt vackra vyerna, så vårt första mål ikväll blir i Monterey som ligger ca 190 km söder om San Francisco för en övernattning.

Carmel är ett charmigt litet samhälle beläget i en stor furuskog ett stenkast från havet.

Nästa dag tar vi oss vidare via 17 Mile Drive med makalöst vackra vyer. Längs vägen ligger många exklusiva villor och även en av USA:s mest berömda golfbanor, Pebble Beach Golf Links.

Vi stannar i Carmel och äter en god frukost, vilken bra start på dagen. Carmel är ett charmigt litet samhälle beläget i en stor furuskog ett stenkast från havet. Här finns många små affärer, gallerier, caféer och restauranger och det är ett promenadvänligt samhälle.

Många konstnärer och författare har valt att bosätta sig här. De stora hotellen och kedjorna lyser med sin frånvaro och istället ser vi flera mysiga Bed & Breakfast och småskaliga motell. Clint Eastwood var borgmästare en gång i tiden och äger fortfarande bl.a. restaurangen på Mission Ranch.

Vi lämnar mysiga Carmel och kör vidare mot Highway 1.

Vi har med avsikt valt att köra Highway 1 från norr till söder för att verkligen kunna se alla vackra vyer så bra som möjligt.

Vi kör vidare i flera timmar och gör många korta stopp för det är så vackert och vi vill ta kort för att minnas denna häftiga resa. Detta ska man bara uppleva.

Highway 1 – den dramatiska kustremsan mellan San Franscisco och Los Angeles
Highway 1 – den dramatiska kustremsan mellan San Franscisco och Los Angeles

I Morro Bay har hundratals sälar kommit upp på land.

Landskapet är väldigt kargt – bara vacker natur och ödsliga slätter och hav under många, långa mil.

Vi passerar emellanåt små samhällen där vi kan göra ett stopp och få något enkelt att köpa med oss att äta.

Efter många timmar passerar vi San Simeon och en bit in i landet ligger Hearst Castle, som tyvärr hunnit stänga innan vi hann fram.

Vi fortsätter vår resa söderut och kommer så småningom till Morro Bay där hundratals sälar kommit upp på land. Självklart stannar vi och går ut och ser dem på nära håll. Vilken upplevelse att se vuxna sälar och små kutar ligga och mysa på stranden.

Vi fortsätter vår resa och det har hunnit bli mörkt innan vi når vårt mål för dagen – Santa Barbara som ligger en timme norr om Los Angeles.

Här stannar vi för natten för dagen har varit lång. Vi hittar ett motell och går ut och tar en god middag och ett glas vin.

Santa Barbara har en liten småstadsidyll över sig och många av byggnaderna är av kolonial stil nästan som mexikanska missionärs hus.

Sälar i Morro Bay
Santa Barbara har en liten småstadsidyll över sig och många av byggnaderna är av kolonial stil nästan som mexikanska missionärs hus.

Mobila Hem Service i Mälardalen - Spislågor

Los Angeles

Den berömda Hollywodd-skylten i bergen ovanför Los Angeles.

Efter en skön avkopplande vila återstår det en enda dag av vår semester, så vi packar ihop och åker mot Los Angeles. Vi passerar Malibu Beach och kommer så småningom till Santa Monica Beach där vi gör ett stopp och går ut på piren. Här äter vi lunch och ser på alla attraktioner.

Vi åker sedan in till Downtown L A och kör igenom Sunset Boulevard.

Vi stannar även till utanför The Chinese Theatre. Det är här de mest kända stjärnorna satt sina fot- och handavtryck på plattor utanför biografen och hundratals andra kändisar har sina namn i stjärnor på trottoaren.

Riktigt kul att få uppleva och se i verkligheten och en fin avslutning på vår minnesvärda resa i Kalifornien.

 

Utanför The Chinese Theatre, där de mest kända stjärnorna satt sina fot- och handavtryck på plattor utanför biografen.
Hundratals kändisar har sina namn i stjärnor på trottoaren utanför The Chinese Theatre
Även Greta Garbo har en stjärna där

Fler resor:

Fira jul och nyår i snörika Borgafjäll!

Snön faller i ett vintervackert Borgafjäll, brasorna brinner. Hotellet med Ralph Erskins unika arkitektur och Lapplands natur är magisk!

Galápagosöarnas vilda skönhet och unika djurarter!

En resa till Galápagos är en unik upplevelse för naturentusiaster och alla andra som vill uppleva fantastisk natur och lokalbefolkningens traditionsrika kultur.

Vandra på Madeira

Madeira är starkt förknippat med natur och härliga vandringsleder. Många menar att man på Madeira kan få uppleva några av världens bästa vandringar.

Utö/Ålö i Stockholms skärgård

I dessa Coronatider är Utö en bra plats att besöka. Vandra och umgås. Stigar i fantastisk skärgårdsmiljö, uteserveringar och butiker.

Madeira är öppet för turister: ”En grön korridor”

Madeira har slagit upp portarna för soltörstande turister – väldigt ovanligt i dessa tider av Covid-19/Corona och länder under ”Lockdown”.

Innsbruck – Alpernas huvudstad

Innsbruck – Alpernas huvudstad

Det är lätt att förstå varför Innsbruck kallas ”Alpernas huvudstad”. Den ligger 574 meter över havet och har en rik historia och är en av världens stiligaste städer.

Världens vackraste vattenfall!

Världens vackraste vattenfall!

Få saker exemplifierar naturens skönhet och kraft så dramatiskt som majestätiska vattenfall. Synen av massor av vatten som rinner ut över kanten av en klippa eller forsar över klippor lyckas alltid att imponera oss.

Korinthkanalen

Korinthkanalen

Korinthkanalen, eller Korintiska kanalen, är en viktig sjötransportled genom Korintiska näset i Grekland. Genom att förbinda Korintiska viken och Saroniska bukten kan vägen för en båt förkortas med upp till 185 sjömil (ca 340 km).

Pin It on Pinterest

Share This

Dela!

Dela inlägget med dina vänner!