”Under” – Europas första undervattensrestaurang

På Under, en restaurang balanserad på den norska kusten, äter gästerna fem och en halv meter under havsytan.

Beläget på den sydligaste punkten av den norska kustlinjen, där havets stormar från norr och söder möts, är projektet beläget vid ett unikt sammanflöde. Här frodas marina arter i både salt- och bräckt vatten för att skapa ett naturligt överflöd av biologisk mångfald på platsen. Den Snøhetta-designade restaurangen fungerar också som ett forskningscenter för marint liv och ger en hyllning till havets vilda fauna och till den klippiga kusten på Norges sydspets.

På norska har ”under” den dubbla betydelsen av ”under” och ”undrar”. Halvt nedsänkt i havet bryter byggnadens 34 meter långa monolitiska form vattenytan för att vila direkt på havsbotten fem meter nedanför. Strukturen är designad för att helt integreras i sin marina miljö över tid, eftersom betongskalets grovhet kommer att fungera som ett konstgjort rev, som välkomnar limpets och kelp att befolka det. Med de tjocka betongväggarna liggande mot den branta strandlinjen är strukturen byggd för att motstå tryck och stötar från de karga havsförhållandena. Som ett nedsänkt periskop erbjuder restaurangens massiva fönster utsikt över havsbotten när den förändras under årstiderna och varierande väderförhållanden.

Länkar:

Foto: Snøhetta

Fler resor:

Vandringsresa i otroligt vackra Cinque Terre Italien

Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola, Riomaggiore heter fem små byar längs Medelhavet förmodligen de mest fotograferade motiven i Ligurien.

Sveriges 16 bästa campingplatser 2021

Min Drömresa listar här de 16 campingplatserna i Sverige som klassats med fem stjärnor av branschorganisationen SCR Svensk Camping.

Upplev fantastiska Vietnam – som Thailand var för 40 år sedan

De täta djunglerna, de gröna risfälten, Saigon, Hanoi, den otroliga Halongbukten och de charmiga små byarna på landsbygden varvas med pampiga byggnader i både europeisk och öststatsinspirerad arkitektur.

Vandra på Madeira

Madeira är starkt förknippat med natur och härliga vandringsleder. Många menar att man på Madeira kan få uppleva några av världens bästa vandringar.

UD slopar global reseavrådan. Fritt fram att resa igen från 1 oktober.

UD slopar global reseavrådan. Fritt fram att resa igen från 1 oktober. I vissa länder råder fortfarande inreseförbud för utländska resenärer.

De vackraste stränderna i Europa

De vackraste stränderna i Europa

Världen är full av fantastiska stränder, där du kan gräva ner tårna i mjuk sand medan du lyssnar till det magiska ljudet av vågskvalp. Breda eller smala, gyllene eller kritvita – de finns i otaliga varianter. Här presenterar vi några av europas vackraste stränder.

Hyr lyxiga semesterhem runt om i världen

Hyr lyxiga semesterhem runt om i världen

Läcker arkitektur och hem präglade med enastående stil som glädjer, inspirerar och till och med förändrar oss. Bland fastigheterna finns hus av arkitekter och designers som Benjamin Cox, Herbert Kreisler, R.F Schindler, Frank Lloyd Wright, och ett flertal av fastigheterna har vunnit prestigefulla utmärkelser.

Pin It on Pinterest

Share This

Dela!

Dela inlägget med dina vänner!