”Under” – Europas första undervattensrestaurang

På Under, en restaurang balanserad på den norska kusten, äter gästerna fem och en halv meter under havsytan.

Beläget på den sydligaste punkten av den norska kustlinjen, där havets stormar från norr och söder möts, är projektet beläget vid ett unikt sammanflöde. Här frodas marina arter i både salt- och bräckt vatten för att skapa ett naturligt överflöd av biologisk mångfald på platsen. Den Snøhetta-designade restaurangen fungerar också som ett forskningscenter för marint liv och ger en hyllning till havets vilda fauna och till den klippiga kusten på Norges sydspets.

På norska har ”under” den dubbla betydelsen av ”under” och ”undrar”. Halvt nedsänkt i havet bryter byggnadens 34 meter långa monolitiska form vattenytan för att vila direkt på havsbotten fem meter nedanför. Strukturen är designad för att helt integreras i sin marina miljö över tid, eftersom betongskalets grovhet kommer att fungera som ett konstgjort rev, som välkomnar limpets och kelp att befolka det. Med de tjocka betongväggarna liggande mot den branta strandlinjen är strukturen byggd för att motstå tryck och stötar från de karga havsförhållandena. Som ett nedsänkt periskop erbjuder restaurangens massiva fönster utsikt över havsbotten när den förändras under årstiderna och varierande väderförhållanden.

Länkar:

Foto: Snøhetta

Fler resor:

Gravelbike: ett cykeläventyr genom Blekinge, Småland & Skåne

Denna cykelresa med mountainbike tar oss från Olofström i Blekinge, via det småländska glasriket in i Åsnens nationalpark i Kronoberg.

Äntligen årets husbilssemester är här…

Med vår nyinköpta husbil åker vi runt i Sverige och besöker bland annat Bredsands camping, Kolmården och Vimmerby med Astrid Lindgrens Värld och höghöjdsbanan på Vimmerby Adventure.

De bästa och mest unika Airbnbs i Europa

De bästa och mest unika Airbnbs i Europa. Från små glashus med fantastisk utsikt, enorma villor till strandhyddor, det här är de coolaste Airbnbs i Europa.

Bo högt upp i träden på Treehotel – omgiven av den norrländska naturen!

Treehotel välkomnar dig att uppleva naturen på det mest minnesvärda och unika sätt du kan tänka dig. Att bo uppe i de höga tallarna i norra Sverige har aldrig varit så enkelt som nu. Blicka ut över den spektakulära svenska naturen från The Mirrorcube eller The UFO. Se norrskenet lysa upp himlen ovanför dig.

Mitt möte med de dimhöljda bergens gorillor i Rwanda

Jag fick möjlighet att få ett av få tillstånd att bestiga de dimhöljda bergen i Rwanda och se bergsgorillor på nära håll. Så oerhört magiskt att vara mitt ibland dessa djur i deras naturliga miljö.

Världens vackraste vattenfall!

Världens vackraste vattenfall!

Få saker exemplifierar naturens skönhet och kraft så dramatiskt som majestätiska vattenfall. Synen av massor av vatten som rinner ut över kanten av en klippa eller forsar över klippor lyckas alltid att imponera oss.

Korinthkanalen

Korinthkanalen

Korinthkanalen, eller Korintiska kanalen, är en viktig sjötransportled genom Korintiska näset i Grekland. Genom att förbinda Korintiska viken och Saroniska bukten kan vägen för en båt förkortas med upp till 185 sjömil (ca 340 km).

De vackraste stränderna i Europa

De vackraste stränderna i Europa

Världen är full av fantastiska stränder, där du kan gräva ner tårna i mjuk sand medan du lyssnar till det magiska ljudet av vågskvalp. Breda eller smala, gyllene eller kritvita – de finns i otaliga varianter. Här presenterar vi några av europas vackraste stränder.

Pin It on Pinterest

Share This

Dela!

Dela inlägget med dina vänner!