”Under” – Europas första undervattensrestaurang

På Under, en restaurang balanserad på den norska kusten, äter gästerna fem och en halv meter under havsytan.

Beläget på den sydligaste punkten av den norska kustlinjen, där havets stormar från norr och söder möts, är projektet beläget vid ett unikt sammanflöde. Här frodas marina arter i både salt- och bräckt vatten för att skapa ett naturligt överflöd av biologisk mångfald på platsen. Den Snøhetta-designade restaurangen fungerar också som ett forskningscenter för marint liv och ger en hyllning till havets vilda fauna och till den klippiga kusten på Norges sydspets.

På norska har ”under” den dubbla betydelsen av ”under” och ”undrar”. Halvt nedsänkt i havet bryter byggnadens 34 meter långa monolitiska form vattenytan för att vila direkt på havsbotten fem meter nedanför. Strukturen är designad för att helt integreras i sin marina miljö över tid, eftersom betongskalets grovhet kommer att fungera som ett konstgjort rev, som välkomnar limpets och kelp att befolka det. Med de tjocka betongväggarna liggande mot den branta strandlinjen är strukturen byggd för att motstå tryck och stötar från de karga havsförhållandena. Som ett nedsänkt periskop erbjuder restaurangens massiva fönster utsikt över havsbotten när den förändras under årstiderna och varierande väderförhållanden.

Länkar:

Foto: Snøhetta

Fler resor:

Fantastiska nationalparker runt om i världen

Vilka är världens vackraste nationalparker? De vi listar här är i alla fall spektakulära!

Icehotel – ett hotell skapat helt och hållet av snö och is från Torne älv

Ishotellet i Jukkasjärvi.
Ishotellet grundades år 1989 och då lades grunden för den originella och världsunika uppfinningen till dagens Icehotel: ett hotell
skapat helt och hållet av snö och is från Torne älv.

Äntligen årets husbilssemester är här…

Med vår nyinköpta husbil åker vi runt i Sverige och besöker bland annat Bredsands camping, Kolmården och Vimmerby med Astrid Lindgrens Värld och höghöjdsbanan på Vimmerby Adventure.

Romantik och fantastiskt vackra vyer i Santorini – kan det vara den försvunna ön Atlantis?

Santorini har garanterat funnits i dina drömmar långt innan du ens har varit här… De vitkalkade husen som svävar mer än 300 meter över havet och den oemotståndliga solnedgången. Hit reser du för att vårda själen och vila blicken på vackra vyer. Är ni två är det få platser som är bättre för kärlekslivet.

Äventyr i Amazonas och Rio de Janeiro

Vårt hotell ligger precis på Copacabana i Rio de Janeiro och man får nästan nypa sig i armen för att förstå att vi faktiskt är här på denna omtalade och välkända strand.

Innsbruck – Alpernas huvudstad

Innsbruck – Alpernas huvudstad

Det är lätt att förstå varför Innsbruck kallas ”Alpernas huvudstad”. Den ligger 574 meter över havet och har en rik historia och är en av världens stiligaste städer.

Världens vackraste vattenfall!

Världens vackraste vattenfall!

Få saker exemplifierar naturens skönhet och kraft så dramatiskt som majestätiska vattenfall. Synen av massor av vatten som rinner ut över kanten av en klippa eller forsar över klippor lyckas alltid att imponera oss.

Korinthkanalen

Korinthkanalen

Korinthkanalen, eller Korintiska kanalen, är en viktig sjötransportled genom Korintiska näset i Grekland. Genom att förbinda Korintiska viken och Saroniska bukten kan vägen för en båt förkortas med upp till 185 sjömil (ca 340 km).

De vackraste stränderna i Europa

De vackraste stränderna i Europa

Världen är full av fantastiska stränder, där du kan gräva ner tårna i mjuk sand medan du lyssnar till det magiska ljudet av vågskvalp. Breda eller smala, gyllene eller kritvita – de finns i otaliga varianter. Här presenterar vi några av europas vackraste stränder.

Pin It on Pinterest

Share This

Dela!

Dela inlägget med dina vänner!