Upptäck Australien från kust till kust med tåg

En alldeles speciell upplevelse att se hela det fantastiska Australiens landskap i markhöjd, är att resa med tåg som korsar hela kontinenten från kust till kust med Indian Pacific Train.

Det går att åka från Perth vid västkusten till Sydney vid östkusten och vice versa. Sträckan är 4 352 kilometer, resan tar tre nätter och fyra dagar.

Två gånger i veckan (en gång i veckan april – augusti), avgår tåget som är en klassiker och kallas ”The Indian Pacific”. Tåget gör tre längre stopp längs vägen där passagerarna kan gå av tåget och tillbringa några timmar, på de platserna ges även möjlighet att följa med på en sightseeing tur för att se och lära mer. Platserna det gäller är Kalgoorlie, Adelaide och Broken Hill.

Karta över sträckningen Indian Pacific

Sträckan är 4 352 kilometer, resan tar tre nätter och fyra dagar

Perth

Perth är en av världens mest solsäkra städer och erbjuder mycket.

Perth – Sydney

Perth är en av världens mest solsäkra städer och erbjuder mycket. Rottnest Island med vackra kalkstensklippor, spännande valsafari (september – början av december), vingårdarna i Swan Valley samt hamnstaden Fremantle med härliga stränder och sin imponerande Marina.

Tågresan startar vid lunch i Perth. Genom Perths förorter och ut på slätten går resan österut och första stoppet blir i den lilla staden Kalgoorlie där det finns möjlighet att gå av tåget. Kalgoorlie är en avlägset belägen stad där det en gång i tiden fanns en av kontinentens viktigaste guldfyndigheter och än idag andas staden guldgrävaranda.

Perth beach
I Kalgoorlie fanns en av kontinentens viktigaste guldfyndigheter och än idag andas staden guldgrävaranda.

I Kalgoorlie fanns en av kontinentens viktigaste guldfyndigheter och än idag andas staden guldgrävaranda.

Världens längsta järnvägsraka

Sträckan från Kalgoorlie till Cook är världens längsta järnvägsraka, ca 50 mil, rälsen svänger inte förrän i staden Cook

Följande sträcka från Kalgoorlie till Cook är världens längsta järnvägsraka, ca 50 mil, rälsen svänger inte förrän i staden Cook, där vi gör ett kort stopp.

Cook är en av de sista utposterna i vildmarken och tillkom enbart på grund av järnvägen. Förr bodde där rallare och personer som arbetade med järnvägen i någon form.

När solen sakta stiger upp nästa morgon har vi kommit in i staten South Australia.

Adelaide

Staten South Australias största stad är Adelaide där tåget gör ett stopp.

Statens största stad är Adelaide där tåget gör ett stopp. I charmiga Adelaide bor det ca en miljon människor, det märks dock inte och känslan av småstad är påtaglig.

Adelaide är omgiven av gröna parker, viktorianska byggnader och staden har blivit välkänd för sina konstgallerior, museum och kulturfestivaler. Den vackra Torrensfloden går genom staden och bidrar till den trevliga atmosfären. Vi lämnar Adelaide och färdas norrut genom ett böljande landskap och vindistrikt.

Floden Torrens i Adelaide.
Adelaide är omgiven av gröna parker, viktorianska byggnader och staden har blivit välkänd för sina konst gallerior, museum och kulturfestivaler.
The Moseley i Adelaide.

Broken Hill

”The Silver City”. En mysig liten stad, byggd 1883, känd för silver och zink fyndigheter med flera gruvor

Efter några timmars stopp rullar tåget ut från Broken Hill för att anlända Sydney på förmiddagen nästföljande dag.

Sydney

Kosmopolitiska Sydney är en stad som har allt. Operahuset, en av världens vackraste hamnar där man ser bron ”harbour bridge”, utsikstornet Centre Point Tower med roterande restaurang med mera…

Kosmopolitiska Sydney är en stad som har allt. Operahuset, en av världens vackraste hamnar där man ser bron ”harbour bridge”, utsikstornet Centre Point Tower med roterande restaurang, shopping på alla varuhusen i city, populära stränder som folktäta Bondi Beach eller lite lugnare Tamarama beach, Taronga Zoo med emus, komodoödlor, och koalabjörnar.

Listan kan göras hur lång som helst och några dagar i Sydney är ett måste om man är i Australien.

Koala

Information om Indian Pacific Train

Tåget har två klasser. Den enklare Gold Service och den exklusivare Platinum Service.


I Gold Service ingår Dubbelkupé med två sängar (över + underbädd). Eluttag 240 v (adapter behövs) finns i kupén. Gemensamt badrum och toalett finns i änden av varje vagn som delas med vagnens övriga resenärer.
Måltider serveras i separata restaurangvagnar. Måltider ingår inte. De beställs från meny i restaurangvagn (begränsat antal enklare maträtter) och betalas på plats.


I Platinum Service ingår Dubbelkupé med två sängar (över + underbädd). Eluttag 240 v (adapter behövs) finns i kupén. Varje kupé har eget badrum med toalett. Handdukar och tvål ingår.
Måltider serveras i separata restaurangvagnar. Måltider ingår i resans pris. Kaffe och té ingår och är tillgängligt dygnet runt.


Bra att veta!

Valuta: Australiska dollar. Kreditkort accepteras allmänt.
El: 220 V, adapter kan behövas (brittisk trestift).
Dricks: Är kutym på hotell, restaurang, taxi, lokalguide, etc.
Pass/Visum: Giltigt pass med giltighetstid om minst 6 mån efter avresa. (Visum krävs men är gratis).

Bondi Beach i Sydney.
Deluxe kupé på Indian Pacific Train.
Restaurangvagn på Indian Pacific Train.

Resan går att boka via Rubinresor och de rekommenderar att man stannar minst ett par dagar innan i Perth och även ett par dagar efter resan i Sydney.
Resan kan också kombineras med flera andra sevärda platser i Australien

Prisindikation 13 200 SEK per person, del i dubbelkupé (Gold Service).
Internationellt flyg tillkommer.

Läs mer hos Rubinresor.se

The INDIAN PACIFIC: Australia’s Greatest Train – Sydney to Perth | Full Trip Video

Film av: Wingin’ It! Paul Lucas

Fler resor:

UD slopar global reseavrådan. Fritt fram att resa igen från 1 oktober.

UD slopar global reseavrådan. Fritt fram att resa igen från 1 oktober. I vissa länder råder fortfarande inreseförbud för utländska resenärer.

Vandra på Madeira

Madeira är starkt förknippat med natur och härliga vandringsleder. Många menar att man på Madeira kan få uppleva några av världens bästa vandringar.

Sveriges 16 bästa campingplatser 2021

Min Drömresa listar här de 16 campingplatserna i Sverige som klassats med fem stjärnor av branschorganisationen SCR Svensk Camping.

Kuba – sol, rom och cigarrer i Havanna och Trinidad

Kuba och Havanna är den skimrande pärlan i Karibien där salsans rytm dikterar livet.
Havanna visar sin egenartade skönhet och utanför staden svajar tobaksfälten stolt.

Gravelbike: ett cykeläventyr genom Blekinge, Småland & Skåne

Denna cykelresa med mountainbike tar oss från Olofström i Blekinge, via det småländska glasriket in i Åsnens nationalpark i Kronoberg.

Hyr lyxiga semesterhem runt om i världen

Hyr lyxiga semesterhem runt om i världen

Läcker arkitektur och hem präglade med enastående stil som glädjer, inspirerar och till och med förändrar oss. Bland fastigheterna finns hus av arkitekter och designers som Benjamin Cox, Herbert Kreisler, R.F Schindler, Frank Lloyd Wright, och ett flertal av fastigheterna har vunnit prestigefulla utmärkelser.

Utö/Ålö i Stockholms skärgård

Utö/Ålö i Stockholms skärgård

I dessa Coronatider är Utö en bra plats att besöka. Vandra och umgås. Stigar i fantastisk skärgårdsmiljö, uteserveringar och butiker.

Pin It on Pinterest

Share This

Dela!

Dela inlägget med dina vänner!