Utö/Ålö i Stockholms skärgård

I dessa Coronatider är Utö i Stockholms skärgård en bra plats att besöka. Vandra och umgås på ett distanserat sätt.

50 km stigar i fantastisk skärgårdsmiljö, shopping och uteserveringar med god plats mellan stolar och bord.

Du kan även hyra en cykel eller moped och utforska öns sandstränder på egen hand.

Navigera till 58,95° N och 18,25° Ö

Tänk att vara långt ut i Stockholm skärgårds yttersta havsband och kunna beställa en utsökt middag, fylla på skafferiet med förnödenheter, köpa glass, läsa kvällstidningar samtidigt som du kan hitta en alldeles egen klippa eller en sandstrand i sällsam skärgårdsnatur och ”bara vara”.

På Utö förenas kulturella inslag och sköna naturupplevelser med bekvämligheter som förenklar semestern och obekvämligheter som gör besöket på Utö till en upplevelse. Här kan du se hur Utö ser ut och hämta karta som PDF, kartan visar mer i detalj var olika platser, sevärdheter och utflyktsmål ligger: Karta som pdf

Utö är en skärgårdsö med en säregen historia. Ön fick bofast befolkning så tidigt som i mitten på 500-talet. Till skillnad från andra öar i skärgården var det varken fiske eller jordbruk som sedermera blev Utös huvudnäring. Här var det järnmalm som skapade den stora inkomstkällan.

Redan på 1100-talet började järnmalm utvinnas ur gruvorna som kom att bli bland de viktigaste gruvorna i Sverige. Intensiv gruvdrift pågick i cirka 700 år. Om gamla tider vittnar de stora och avgrundsdjupa gruvhålen, som nu är vattenfyllda men fortfarande finns att se. Gruvdriften gjorde att ny arbetskraft ständigt behövdes till ön. Kanske bidrog det till att forma den öppna och välkomnande atmosfär som i dag råder på Utö.

Efter att ryssar i början på 1700-talet kom och skövlade och härjade ön byttes så småningom järnmalmen som fraktades på båtar ut mot annan last.

På 1800-talet anlände de första badgästerna. Under denna epok besöktes ön flitigt av konstnärer, skalder, författare och skådespelare som bland annat Georg och Hanna Pauli, Gustaf Fröding, Kar de Mumma, Evert Taube och Greta Garbo.

Idag är Utö är ett populärt utflyktsmål i skärgården – som varje år har ungefär 70.000 besökare. Ön ligger i Haninge kommun och här finns idag cirka 250 bofasta och närmare 300 fritidshus. Ett 30-tal elever går i Utö skola som har både förskoleverksamhet och skola från årskurs ett till nio.

Att Utös vackra natur och pittoreska miljö är så välbevarad beror bland annat att stora delar av ön är naturreservat. Naturreservatets mark ägs och förvaltas av Skärgårdsstiftelsen.

På Utö finns också ett 40-tal olika näringsidkare. Till de större arbetsgivarna räknas Haninge kommun, Utö Rederi, Utö Värdshus och Försvarsmakten.

Utö Hembygdsförening och Utö sportklubb är ideella föreningar som bidrar med både såväl kulturella inslag som olika sportaktiviteter på ön. Viktiga ideella föreningar är också Utö Kontakt- och Intresseförening som har till uppgift att tillvarata öbornas intressen i samhällsfrågor och Utö Företagarförening som också verkar för Utös utveckling.

Seglarbaren, Utö
Utö Rederi förfogar över fartygen Silverpilen, Utö Express, Mysing, Skarpö, Gotska Sandön, Waxholm I, Korsön

Utö

Flygfoto över Utö. Taget ovanför Mysingen.

Foto: Bengt Grönkvist

Att göra på Utö

Cykla i skärgården

Utö passar fint att upptäcka från en cykel. Ta med din egen på båten i mån av plats – eller hyr en på Utö. För att garanterat få en plats ombord med cykeln under högsäsong så är det bra att komma i god tid före båtens avgång.

Gruvbyn ner till Ålö är en uppskattad utflykt, med en sträcka på cirka 13 kilometer. Den slingrande grusvägen tar dig genom förtrollande skog, böljande ängar och förbi glittrande vatten.

Ålö storsand bjuder på en storslagen sandstrand. Under sommarsäsong har krogen Båtshaket öppet och då kan du mitt bland kobbar och skär njuta av rökta räkor och ljuvlig lax.

Har du tagit dig kommunalt till Utö kan du om du vill lämna cykeln vid Båtshaket, ta båten till Nynäshamn och sedan pendeltåget mot Stockholm igen. Cyklar för vuxna och barn och cykelkärror finns att hyra hos Cykelboden och Utö Turistbyrå, ett begränsat antal cyklar finns också hos Båtshaket. Inga cyklar går att förboka.

Vandra på Utö och Ålö

På Utö har det funnits stigar sedan man upptäckte järnmalm på 1100-talet. Kanske tidigare än så. Under hösten 2017 och vintern 2018 röjdes 35 km av de gamla igenvuxna stigarna. Tillsammans med de stigar som redan fanns har nu Utö och Ålö ett stignät som är av världsklass.

Vandra eller spring längs havet i väster och i öster. Gå genom skogspartier och öppna gläntor och ängar. Stanna till på en spång och titta ner i vattnet och sitt en stund och njut av den fantastiska havsutsikten.

Vissa partier på stigarna är lite tuffa men ta det försiktigt så klarar du av det.

På denna sida kommer vi löpande att presentera olika rutter och här börjar vi med ruttförslaget Utö Runt.
Cirka 15 km som visar upp Utö´s många skiftningar och fina platser. Om du tycker att det är för långt att gå hela den
BLÅ-GUL-markerade stigen Utö Runt så finns det flera anslutande stigar som tar dig tillbaka till Gruvbyn.

Utö´s spårcentral hittar du vid utegymmet i gästhamnen. Här är en bra utgångspunkt för din dagsvandring. Klicka på kartan

 

Läs mer:

Vandra på Utö/Ålö

Cykelboden hyr ut cyklar på Utö
Hyr cykel på Utö.

Boende

Utö har ett av Stockholm skärgårds rikaste och mest omväxlande utbud när det gäller boende. Vandrarhemmen är uppskattade alternativ, men du kan också hyra stuga, bo på hotell eller campa. För den som söker ett litet lyxigare alternativ finns hotell centralt i Gruvbyn.

Sjöbodar och glamping

Aktiv Skärgård förmedlar uthyrning av två autentiska sjöbodar på Utö. Tillgänglighet och bokningsförfrågan hittar du i nedanstående länk.

Nu erbjuder vi även Glamping på Utö! Varje tält inrymmer fyra personer och ligger avskilt, men nära vattnet.

Läs mer och sänd in din bokningsförfrågan här 

Hotell

Hotellrummen på Utö Värdshus är belägna i hotellannex och hotellägenheter, med olika prägel mellan rummen i de olika byggnaderna. Några av hotellägenheterna är utrustade med ett litet pentry och ger möjlighet till enklare självhushåll. Kontakta Utö Värdshus för mer information om hotell på Utö.

Se även Utö Värdshus

Vandrarhem

Mitt i Gruvbyn ligger Utö vandrarhem, fördelat på 2 våningsplan och med skärgårdens finaste utsikt.  Totalt finns 72 bäddar, ett gemensamt kök samt dusch och wc i korridoren på våning ett och tre. Vandrarhemmet drivs av Utö Värdshus.

Till Utö Värdshus

Gula Villan

Vid Edesnäs Gård ligger vackra Gula Villan. Huset rymmer 9 dubbelrum, 2 familjerum, stort kök samt 6 badrum. Underbar miljö nära sandstränder och restaurang.

Till Gula Villan

Stugor

På Utö finns ett stort utbud av stugor att hyra. Varje stuga är unik med olika lägen, antal bäddar och bekvämligheter. För mer information och boka online, se respektive hemsida. Ring gärna för tillgänglighet.

Camping

På Utö finns en av skärgårdens finaste campingplatser. Precis vid havet, med en vacker vy över södra hamnen och Mysingen – och en alldeles egen sandstrand!

På campingen finns en servicestuga med: Toaletter, duschar och ett litet tillagningskök med kokplattor.

För att komma till tältplatsen går du Bygatan fram förbi Bageriet, Nya Dannekrogen och ICA tills vägen kröker sig – så ser du snart campingen.

Campingen är av så kallad friluftsmodell och har inga numrerade platser, enskilda personer behöver därför inte boka plats. Skolklasser och större grupper behöver däremot förhandsboka.

För bokning och information kontakta Hamnboden på telefon: 08-501 57 450

Läs mer hos Utö Gästhamn

Glamping Utö
Utö Värdshus
Utö Värdshus hotellägenheter
Campingstuga på Utö

Aktiviteter

Aktiviteter på Utö

Utö, en tillgänglig ö med massor av utrymme för aktiviteter. På egen hand eller med hjälp av någon av Utö´s aktivitetsproffs. Klicka på länkarna nedan för att leta reda på de aktiviteter du vill ta dig för vid ditt besök på ön.
Tack för att du valt att besöka oss på Utö

Aktiv Skärgård

Hos Aktiv Skärgård finns något för alla åldrar. Vill du ut på vattnet så finns singel- och dubbelkajaker, stand up paddles och WOW balls (walk on water). På landsidan erbjuder vi aktiviteter som Segway, sumo, paintball, tennis o bumpersfotboll, bastu/tunna samt Hoppland juli-aug.

Läs mer om aktiviteterna hos Aktiv Skärgård

Utö Värdshus

Konferensaktiviteter

Läs om alla aktiviteterna hos Utö värdshus

Cykel / Moped

Upptäck mer av skärgården på cykel eller moped!

Med en cykel eller moped kan du se mer av skärgården och Utö och ta dig till fina smultronställen. På öns sydvästra del finns fantastiska stränder och vägarna slingrar genom både skog och doftande ängar. Du kan även upptäcka Ålö . En liten smal bro från Utö leder till Ålö och värt en cykelutflykt är den lilla  fiskekrogen Båtshaket, vackert beläget längst ner på Ålö. Cyklar, vagnar och mopeder finns att hyra på fler ställen, se nedan.

Hyr cyklar och mopeder

Cykla på grusvägarna på Utö, ta in naturens dofter och stanna till vid någon av de många badplatser och ta ett dopp. Cykel eller moped, en frihetskänsla.

I Cykelboden finns 300 cyklar från Skeppshult, väl anpassade till Utös grusvägar och i olika storlekar för att passa hela  familjen. Cykelkärror finns också att hyra, för att rymma packning eller de minsta. Du hyr och betalar din cykel i Hamnboden, där du får ett kvitto på din hyra som du sedan använder för att lösa  ut din cykel i Cykelboden. Du kan välja att lämna tillbaka din cykel  på Utö i Cykelboden eller på Ålö vid restaurangen Båtshaket.

Är ni en skolklass eller grupp på fler än 10 personer är det alltid bra att ringa och boka på 08-501 57 450

Till Cykelboden

Hyr din cykel hos oss 08-501 57 410
Till Utö Turistbyrå

Vill du besöka någon av de vita sandtränderna eller bara njuta av Utö’s vackra natur?
Kom till oss och hyr moped 08-501 57 070.
Utö Sjömack

Båtshaket samarbetar med Utö Gästhamns cykeluthyrning.
Ring oss på 0709-30 69 62
Båtshaket, Ålö

 

Kajakuthyrning på Utö
Cykelboden hyr ut cyklar på Utö
Hyr cykel på Utö.
Hyr moped på Utö

Kultur

Arnolds MC–museum

Vi finns strax söder om Edesnäs gård vid infarten till Mynäsuddsvägen. I MC-museèt kan Du se motorcyklar från 1930-talet fram till våra dagar samt en del kuriosa. Öppet när vi är hemma, vilket vi oftast är. Ring gärna! Fri entrè! 070 6384344 Arnold

Utö Gruv & Hembygdsmuseum

På grund av Coronan kan vi tyvärr inte hålla museet öppet i sommar. Vi har därför gjort några filmer som finns tillgängliga på Youtube och berättar om Gruvmuseete innehåll. Sök på “Utö Gruvmuseum”. Hoppas att ni blir nyfikna på att besöka Gruvmuseet när vi kan öppna igen.

Utö Hembygdsgård

På grund av Coronan kan vi tyvärr inte hålla hembygdsgården öppen i sommar.
www.hembygd.se/uto

Utö Hembygdsgård

Shopping

På Utö går det både att hitta alster av lokala hantverkare och ett finsmakat urval produkter av välkända varumärken. Butikerna andas genuin atmosfär där den gamla miljön är väl tillvara tagen.

Butik Kompassen

Butiken överraskar med ett brett sortiment av kläder och inredning med marin känsla. Nytt för i år är att det även finns kläder för killar. Behöver du smycken till kvällen så finns det både halsband och armband. Vill du uppdatera ditt sommarbibliotek så säljer vi böcker för 25 kr. Det finns också möjlighet att koppla av en stund med en kaffe och glass i trädgården på vårt fina trädäck.
Gruvbryggan, Utö

Skärgårdsboden

En presentbod med många vackra saker och ting. Här finns något för alla – skärgårdsprodukter, möbler, kläder, prydnadssaker och mycket mer – varje detalj är noga utvald och pyntar den lilla butiken med den stora atmosfären. Butiken ligger alldeles intill Utö Värdshus.
Tel: 08-504 203 00
Skärgårdsboden på Facebook

Syskrinet Hantverk

Mitt på Utö vid Edesnäs finns en liten ateljé med textilt konsthantverk. Vävda trasmattor, sydda, stickade produkter m.m. Lokalt framställt och designat av Utö-bor.
Textilt konsthantverk i Edesnäs – Syskrinets Hantverket har visning och försäljning i MC-museet.
Marianne Kajerdal
e-post: marianne.kajerdal@telia.com

Hamnmagasinet

Hamnmagasinet på Utö ligger i en gammal saltbod från tidigt 1700-tal, inredd till en mysig butik med välrenommerade märken för inredning och mode. Här finns det bästa från bland annat Peak Performance, Sailracing, Lexington, Ilse Jacobsen, Custommade och Boomerang.
Den röda tråden i sortimentet är kvalitet och exklusiv skärgårdskänsla och här hittar du kläder och inredningsdetaljer från välkända varumärken

Ninas Bod

Ninas Bod ligger vid Utö Gästhamn och är en av de röda bodarna man direkt ser när man kliver av båten. Bredvid ligger Lilla Haket och Fisklådan.
I Ninas Bod finns kläder, presenter och annat som kan behövas.
I år har vi utökat sortimentet med handdukar/badlakan samt lakan/påslakan. Kan ju vara bra om man glömt packa ner…

Ninas bod, Utö
Hamnmagasinet, Utö
Hamnmagasinet, Utö
Skärgårdsboden, Utö

Restauranger

När magen kurrar finns det på många kök att välja mellan på Utö.

Utö Värdshus bjuder på vacker utsikt från sin restaurang, lockar det mer med en middag på en kvällsvarm klippa i solnedgången erbjuder flera olika ställen enklare picknick-mat. På klippor kan du också sitta vid Båtshaket – en krog som sommartid har havets läckerheter på menyn.

Utö Värdshus

Välrenommerad restaurang samt bar, nattklubb, hotell, stugor och vandrarhem

Telefon: 08-504 20 300 Epost: receptionen@utovardshus.se eller bokningen@utovardshus.se
www.utovardshus.se

Bryggans lilla kök

Välkommen till vår servering mitt bland gästande båtar och skärgårdsliv.
Vi serverar enklare rätter, öl och vin.
http://www.brygganscafe.se/

 

Bakfickan

Utös vattenhål och nattklubb
Med en stämning som är högre än masterna i hamnen är Bakfickan ett säkert kort för dig som är sugen på musik, party och trevligt umgänge.
För information om underhållning i värdshusparken, se anslag vid Värdshuset.
Åldersgräns 23 år

Båtshaket

En av Utös riktiga pärlor ligger faktiskt på Ålö. Från Utös södra del leder en liten bro över till Ålö och där, inbäddad bland klipporna i en härlig vik finns BåtsHaket – en enkel liten fiskkrog bland kobbar och skär. Här njuter du av lunch, middag eller fika I den enkla och charmiga ladan eller i solen på trädäcket vid klipporna. Hit kommer du enklast till fots, med cykel eller taxi.
www.batshaket.se

 

Lilla haket

Den charmiga uteserveringen Lilla Haket ligger centralt vid gästhamnen i Gruvbyn. På det trivsamma trädäcket äter man god och vällagad mat med finess. Till våra rätter erbjuder vi goda viner (alla är ekologiska/fairtrade) samt flera ölsorter och cider. Eller varför inte en Aperol Spritz?”
Lilla Haket (intill Fisklådan på Gruvbryggan, Utö) ägs av familjen Nilsson och öppnades sommaren 2013. Verksamheten har ett tydligt samband med krogen BåtsHaket nere på Ålö.
Lilla Haket erbjuder en meny med bland annat högrevsburgare, laxburgare samt andra somriga rätter.
https://www.facebook.com/LillaHaket/

MATSsons Kök

Mitt på Utö hittar ni MATSsons Kök, en kvarterskrog för sommarens goda stunder. En självklar mötesplats! Perfekt beläget för ett stopp på vägen mellan Gruvbyn och Ålö. Vi hjälper er gärna med catering för både fest och bröllop!
Som vanligt hittar du all info om oss, våra öppettider, sommarens underhållning och mycket mer på vår webbsida.

http://www.matssonskok.se/

Nya Dannekrogen

Krog med café och terrassbar bara 100 meter från gästhamnen. Här serveras en bred meny både lunch och middag.

Nya Dannekrogen är en restaurang, bar, café med bra service och hög mysfaktor där alla ska känna sig välkomna här på Utö. Allt ifrån den ensamma seglaren till hela tjocka släkten som vill avnjuta en trevlig afton är välkomna! Kvalitet på mat och dryck är något som ligger oss varmt om hjärtat och det kommer finnas något som passar dem flesta i smaken till en rimlig prisnivå. Vi kommer även att tänka så ekologiskt och renodlat som vi bara kan för att hålla oss på god fot med moder jord.

info@nyadannekrogen.se
www.nyadannekrogen.se

Seglarbaren

På Seglarbarens veranda har du första parkett till hela hamninloppet. Här kan du äta enklare rätter, fika eller svalka dig med en kall öl. Har du barnen med dig finns en lekplats intill. Minigolfbanan, fotbollsplanen och volleybollplanen ligger också granne med Seglarbaren.

Utö Värdshus Verandan
Utö Värdshus
MATSsons Kök
Nya Dannekrogen
Lilla haket

Resa till Utö

Med egen båt

Utö Gästhamn

I Gruvbyn på Utö´s norra del ligger Utö Gästhamn med plats för ca 250 båtar. Här lägger också de reguljära färjorna till.

Om du kommer med egen båt lägger du till i norra eller södra hamnen och väl iland kan du börja njuta av Utö. I hamnområdet finns reception, kiosk, café och glassbar.Här kan du också hyra en cykel för att upptäcka mer av ön.

Utö Gästhamn har plats för ca 250 fritidsbåtar med eluttag (220 V EU-koppling) på samtliga platser  och ankarförtöjning tillämpas på alla båtar. Utöver de ordinarie platserna finns  även ca 10 platser avsedda för längsgående förtöjning . De platserna  reserveras och förtöjes efter   överenskommelse med Hamnreceptionen.

Maxdjup är cirka 3,5 meter. Båtar med djupgående på mer än 2,2 meter rekommenderas att kontakta Hamnreceptionen för att reservera plats.
I Hamnboden finns reception, duschar, bastu, tvättstuga och toaletter. Sop- och miljöstation ligger på gångavstånd från hamnen och du kan i hamnen fylla på en mindre mängd färskvatten. Om du behöver bunkra hela båtens färskvattentank går det bra att göra vid den närbelägna macken.

Hamnen har två delar, en i norr och en i söder.

I den norra hamnen finns sjömacken och det är också där de reguljära Waxholmsbåtarna lägger till. Den södra delen, med inlopp söder om Persholmen, är ofta lite lugnare och under högsäsong är det också lättare att få plats där.

Via Årsta Brygga

Med kommunala färdmedel:

Åk pendeltåg från Stockholm C mot Nynäshamn. Kliv av vid Västerhaninge station. Fortsätt med buss 846 (avgår från bussterminal invid pendeltågstationen). Åk bussen till Årsta Brygga och tag reguljär båt till Utö.

Med motorfordon:

Via Stockholm (från E20 både norr och söder) kör väg 73 mot Nynäshamn. Sväng av vid avfart Årsta Havsbad. Passera område med sommarstugor. Tag höger vid skylt Årsta Brygga för att komma till reguljär båt.

Via Nynäshamn och Ålö

Med kommunala färdmedel:

Åk pendeltåg från Stockholm C till Nynäshamn. Kliv av vid ändstationen som ligger vid hamnen. Reguljär båt till Ålö går från Fiskebryggan som ligger alldeles intill pendeltågstationen.

Med motorfordon:

Via Stockholm kör väg 73 till Nynäshamn. Kommer du via E4 eller E20 söder ifrån tag väg 225 från Södertälje till Nynäshamn. I Nynäshamn följ skyltar till hamnen. Reguljär båt till Ålö avgår från hamnen – Fiskebryggan.

Med båt från centrala Stockholm

Under sommarmånaderna går båt även från Strömkajen utanför Grand Hotel till Utö. Båtresan från Strömkajen tar  ca 3 timmaroch 45 minuter och en är fantastisk resa genom södra skärgården.

Tidtabeller för reguljär båttrafik

Aktuella bryggor och tidtabeller
Utö Rederi
Waxholmsbolaget

Utö Rederi förfogar över fartygen Silverpilen, Utö Express, Mysing, Skarpö, Gotska Sandön, Waxholm I, Korsön

Resa till Utö
Resa till Utö

Fler resor:

Vandra på Madeira

Madeira är starkt förknippat med natur och härliga vandringsleder. Många menar att man på Madeira kan få uppleva några av världens bästa vandringar.

Korinthkanalen

Korinthkanalen, eller Korintiska kanalen, är en viktig sjötransportled genom Korintiska näset i Grekland. Genom att förbinda Korintiska viken och Saroniska bukten kan vägen för en båt förkortas med upp till 185 sjömil (ca 340 km).

UD slopar global reseavrådan. Fritt fram att resa igen från 1 oktober.

UD slopar global reseavrådan. Fritt fram att resa igen från 1 oktober. I vissa länder råder fortfarande inreseförbud för utländska resenärer.

Fira jul och nyår i snörika Borgafjäll!

Snön faller i ett vintervackert Borgafjäll, brasorna brinner. Hotellet med Ralph Erskins unika arkitektur och Lapplands natur är magisk!

De vackraste stränderna i Europa

Världen är full av fantastiska stränder, där du kan gräva ner tårna i mjuk sand medan du lyssnar till det magiska ljudet av vågskvalp. Breda eller smala, gyllene eller kritvita – de finns i otaliga varianter. Här presenterar vi några av europas vackraste stränder.

Innsbruck – Alpernas huvudstad

Innsbruck – Alpernas huvudstad

Det är lätt att förstå varför Innsbruck kallas ”Alpernas huvudstad”. Den ligger 574 meter över havet och har en rik historia och är en av världens stiligaste städer.

Världens vackraste vattenfall!

Världens vackraste vattenfall!

Få saker exemplifierar naturens skönhet och kraft så dramatiskt som majestätiska vattenfall. Synen av massor av vatten som rinner ut över kanten av en klippa eller forsar över klippor lyckas alltid att imponera oss.

Korinthkanalen

Korinthkanalen

Korinthkanalen, eller Korintiska kanalen, är en viktig sjötransportled genom Korintiska näset i Grekland. Genom att förbinda Korintiska viken och Saroniska bukten kan vägen för en båt förkortas med upp till 185 sjömil (ca 340 km).

Pin It on Pinterest

Share This

Dela!

Dela inlägget med dina vänner!